Sport Boules is in Nederland een jonge sport die volgens oude spelregels hardlopen en de boulesport combineert. Het is vooral interessant voor mensen die met hardlopen hun conditie en coördinatie willen verbeteren maar daar graag een spelelement in hebben.


Sport Boules is een multidisciplinaire sport, waarbij spelers zich op een onderdeel kunnen specialiseren of ploegen zich op de meerkamp richten. Gezamenlijke kenmerken van de disciplines zijn het lopend werpen (onderhands werpen) van de boules om vanaf een lijn een doel volgens de regels te raken. Hiervoor zijn goede coördinatie en concentratie nodig. Bij een aantal disciplines is ook het gericht plaatsen (rollen) van de boule en bijbehorende strategische keuzes belangrijke factoren. Bij enkele andere onderdelen is hardloopconditie een veel meer bepalende factor, waarbij herstelvermogen centraal staat. Sport Boules wordt als topsport en als recreatiesport beoefend. In Nederland ligt het accent op de conditionele onderdelen in samenwerking met atletiek.


Sport Boules wordt gespeeld op een stroeve vlakke niet stuiterende markeerbare ondergrond met niet stuiterende boules. Elk speelveld is nauwkeurig belijnd. In combinatie met de eeuwenoude regels wordt het resultaat nauwelijks door geluk maar in hoge mate door vaardigheden bepaald.


Sport Boules is van oudsher een Mediterrane sport die in ca. 45 landen door naar schatting 500.000 leden wordt beoefend. Sport Boules is internationaal georganiseerd in de Fédération International de Boules (FIB) en wordt in Nederland vertegenwoordigd door de Federatie Sport Boules Nederland (FSBN). De FSBN ontwikkelt haar activiteiten vanuit Alkmaar.